İlker Yılmaz, 1983 Bolu Civril doğumlu. İlker hoca, futbola tanışmasını babasının geçmişte boks sporuna olan ilgisine dedesinin izin vermemesi neticesiyle, babasının küçük yaşlarından itibaren kendisini hep spora yönlendirmeye çalışmasına bağlıyor. Baba, gençliğinde yapamadığı bu isteği oğluna aşılamış. 9 yaşından itibaren Boluspor Kulübü’nün kapışandan girdiğini belirten, şu anda U15 takımında görev yapan İlker hocayla gerçekleştirdiğimiz söyleşimizi.
BOLUSPOR’DA FUTBOLCU OLARAK BAŞLADIM ANTRENÖR OLARAK DEVAM ETMEKTEYİM
Uzun yıllar altyapılarda oynadım, eğitim hayatım Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Beden Eğitimi mezunuyum, daha sonra Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptım. 2010’da asker dönüşü yine Boluspor kapısından içeri girdik. O zaman da Necip Bey Başkanımızdı, Hakkı hocamız koordinatördü, o sene Hakkı hocamın yardımcısı oldum, bir sonraki sezon da 1998 doğumlu oyuncularda, şu anda Furkan, Mutlu onların olduğu jenarasyonla ilk grubum olan U13’ü aldım. Sonra 2000 grubunu, şimdi de 2003 yaş grubunu bu sezon başında U15’i çalıştırıyorum. İrfan ve Galip hocam bu grupla benden önce çalışmış, gerçekten bu gruba katkıları olmuş. Grubumuzun aslında en büyük sıkıntısı, çok fazla hoca değişikliği yaşamış olmaları.
İSKELET KADRO OLUŞTURMAYA ÇALIŞTIK
Sezon başından beri bir iskelet kadro oluşturmaya çalıştık, dışarıdan oyuncular takviye ettik. Tesiste kalan 4 tane oyuncumuz var. Sezona çok iyi başlayamadık, ancak son birkaç haftadır özellikle oyun anlamında çok yol katettik. Mağlubiyetlerin ardından beraberlikler geldi, kazandık bu hafta Ankaragücü’nü yendik. Takım artık benim ne istediğimi anlamaya başladı, ben takımlarımda hep mücadeleci olmalarını istiyorum çünkü dünyada oynanan futbolda sadece yetenekli oyunculardan değil, atlet oyuncularla oynanmakta. Ortalama 10 km’den az koşan oyuncu yok liglerde. Ben de oyuncularımdan biraz bunu istiyorum.
Genelde tüm kategorilerimizde oyun sistemimiz 4-4-2 formatında. Ancak bunu 4-2-3-1 yaptığınızda da, 4-3-3 yaptığınızda da iskelet o. Şu anda dünya futbolunda genelde bu düzen üzerinde oynanmakta. 3-5-2 sistemini geçen sene Juventus denedi, bu bizim çocuklarımızın kaldırabileceği bir sistem değil. Çünkü o sistemde kanat oyuncularının çok atlet olması gerekiyor. Bu yaş grubumuz için bu zor, belki ileriki 17-19’da biraz kaldırabilirler. Tüm hocalarımızla diyalog halindeyiz, benim grubum Futbol Okulumuzdan gelen çocuklar, yetenekli oyuncularımız var. Stoperimiz Eray, kalecimiz Efe, Tunahan stoper, bu çocuklarımız 6 yıldır beraber oynayarak gelenler. Bundan dolayı Futbol Okulumuzdaki hocamla, daha önce çalıştırmış Galip hocamla sürekli iletişim halindeyiz. Haftanın 1 günü mutlaka toplantılar yapıyoruz, hem maçları konuşuyoruz, hem de benim içeriden göremediğimi diğer hocalarımız dışarıdan daha net görmüş olabiliyor, bunları istişare ediyoruz, bu da pozitif yansıyor takımlarımıza. Bizim mesleğimizde ben biliyorum asla olmaz, rahmetli Çetin hocamız bile bizlerle bu konuları tartışır, fikir alışverişlerinde bulunurdu.
SÜREKLİ KENDİNİZİ YENİLEMELİSİNİZ
Bu meslekte sürekli kendinizi yenilemeniz gerekiyor. Şu anda 24 kişilik bir kadrom var. İki kalecim, 22 oyuncum var. Milli Takım kadrosuna giden iki oyuncum Efe ve Deha, yeni
gelenlerden biraz dikkat çeken Diyar, bu sene başında Van’dan aldık. Kenan’ı İzmit’ten aldık, alırken bayağı zorlanmıştık, Vefa Ankara’dan aldık, bu oyuncular ilerisi için ümit vaat etmekteler. Metin Kumaş başkanımız bu oyuncuları alırken hep destek oldu. Savunmada Eray stoper olarak aldık ki, çok çabuk bir oyuncu. Aslında takım olarak yetenekli oyunculardan kuruluyuz, tempomuzu artırmaya çalışıyoruz. Amacımız Bolusporumuza altyapıdan futbolcular kazandırabilmek.
METİN KUMAŞ VE ADİL SEMERCİOĞLU’UN EMEKLERİ ÇOK FAZLA
Metin Kumaş ve Adil Semercioğlu ağabeylerimiz sayesinde altyapı tesislerimiz hemen hemen yeniden yapıldı. Hep birlikte ranza taşıdık, yatak taşıdık, Metin Başkanımız kaynak makinasını getirdi kaynağı yaptı, yerleri süpürüp sildik ama hep beraber yaptık bunları. Tüm sorunlarımıza birebir yardımcı oldular. Türkiye’nin en iyi 10 tesisinden ve altyapısından biri olduğumuz konusunda iddia edebilirim. Tek sıkıntımız kış şartlarının biraz ağır geçmesi, halı sahalara kalmamız, bu konuda yönetim her şeyi yapmakta. Bir telefonumuzla ulaşabildiğimiz Necip Başkanımız var.
HAFTADA 4-5 ANTRENMAN YAPIYORUZ
Biz haftada 4-5 antrenman yapıyoruz. Bu maç programına göre değişiyor. Maçlarımızı cumartesileri oynuyoruz. Pazartesi – Perşembe kesin antrenman yapmaktayız. Antrenman haricinde oyuncularıma başka altyapılarda nasıl çalışmalar yapıldığını göstermeye anlatmaya çalışıyorum. Gözümüzde futbolu ülke olarak çok büyütüyoruz. Bir Barcelona’nın yaptığı antrenmanla bizim uygulamalarımız arasında çok eksiğimiz yok. Belki materyal eksiğimiz olabilir, onları da aşma adına biz hocalar olarak elimizden geleni yapmaktayız. Çocuklarla antrenman öncesi ve sonrasında toplantılar yapıyoruz. Ayrıca futbol dışında da onları hayata alıştırmaya çalışmaktayız. 24 oyuncumdan belki 2-3 tanesi futbolcu olacaktır, diğerleri başka meslekler seçebilir. Bizler onlara doğru ahlak vermeye çalışıyoruz, Boluspor’un böyle bir misyonu da var. Nereye gidersek gidelim iyi ahlaklı bir sporcu olmalıyız. Atatürk’ün dediği gibi zeki, çevik, ahlaklı ilkesini aşılamaya çalışıyoruz. Bir de çocuklarımıza uzak deplasmanlarda kitap okumalarını teşvik ediyoruz ve istiyoruz.
AİLELER BİRAZ ÇOCUKLARINI RAHAT BIRAKMALILAR
Ailelerle de toplantılar yapıyoruz. Onların da hayalleri var tabii çocukları için. Futbol çünkü dünyada çok popüler bir kulvar, gözde bir spor. Ünlü olan bir futbolcu ekonomik olarak çok fazla kazanmakta. Aileler çok istiyorlar, çocuklarının ileride iyi bir futbolcu olup, ünlü olmasını, gelip antrenmanları takip ediyorlar. Bizim onlardan ricamız şu, özellikle bu çocuklarımızı biraz kulüple baş başa bıraksınlar. Çocuklarımız öz güvenlerini kendi başlarına daha kolay kazanırlar. Boluspor’u hepimiz çok seviyoruz. Veliler bizlere güvenip bu çocukları bizlere emanet ediyorlar. Bizler eğitimli insanlarız, çocuklar da hepimizin evlatları. Bu çocuklarımız kış şartlarında -5 derecede de antrenman yapabilmekteler. Keyif alarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Hem eğitimlerine devam ediyorlar, hem de antrenmanlarını aksatmadan yapıyorlar. Büyük fedakarlık gösteriyorlar, çalışarak, azmederek ve sabrederek başarı yakalanır.
ÇETİN HOCAMIZ ÖRNEK BİR KİŞİLİKTİ
Çetiner Hocamızın vefatı bizleri çok üzdü. Ben burada başladığımda Çetin hoca altyapı koordinatörüydü. O kadar futbol oynamış, ünlü biri olmuş olmasına karşın öğrenmeye hep açık bir kişilikti. Futbolu çok seviyordu. Söyleyecek bir şeyi varsa baştan söylerdi. Futbol anlamında tartışmalarımız da olmuştur ama o düzgün duruşu her zaman bizlere örnek olacaktır. Allah inşallah onun gibi bir antrenörlük kariyeri bizlere de nasip eder. Uzun yıllar da bu kulüpte çalışmak ve Bolusporumuza faydalı olmak isterim.